Karnemelk

Wat gebeurd er tijdens het karnen?

Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht waardoor de vetmembramen in de room breken. De vetdeeltjes klonteren dan samen en scheiden zich af van de karnemelk. Van het vet wordt de roomboter gemaakt.

Waarom is karnemelk goed?

Karnemelk zorgt er op de eerste plaats voor dat de bacteriehuishouding in je lichaam beter word. Zowel de bacteriën in je mond, darmen en maag worden verbeterd/versterkt. Het versterkt en beschermt de huid van binnenuit en tevens heeft het bloeddruk verlagende eigenschappen, omdat het de bloedvaten beschermt tegen beschadigingen, zodat cholesterol vetten niet kunnen blijven plakken. Ook vrouwen in de overgang en opgroeiende kinderen kunnen zich tegoed doen aan karnemelk.

Wat zit er in?

Karnemelk zit boordevol met goede essentiële vitamine en mineralen en omdat we deze dagelijks nodig hebben, kunnen we karnemelk rustig elke dag nuttigen. Hieronder een kort overzicht van de mineralen en vitaminen die zich in karnemelk bevinden:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine B
  • IJzer
  • Calcium